Τι είδε η TEDxSter στο TEDxLesvos 2016 [μέρος τέταρτο]

Τελευταία περίοδος και είχαμε στο θέατρο τον Σαρλό και το περίφημο ξύρισμα του Μεγάλου Δικτάτωρ. Απολαυστικοί και οι δύο ηθοποιοί, ο Βαγγέλης Φραγκουλάκης και ο Βαγγέλης Ντάβας σε μία πολύ υψηλού επιπέδου μίνι παράσταση που ξεσήκωσε όλο το κόσμο.

Δέκατος ομιλητής στη σειρά ο Νίκος Τζαβίδης καθηγητής Στατιστικής Μεθοδολογίας, που με τον λόγο του μας έβαλε στη θέση κάθε οικονομικού μετανάστη. Κάθε ανθρώπου, που για κάποιο λόγο έχει αφήσει το σπίτι του, που για κάποιον λόγο, έχει χρειαστεί να αναθεωρήσει το “ποιος” είμαι, τι κάνω και από πού έρχομαι. Σπίτι του Νίκου είναι κάθε μέρος που έχει ζήσει είναι το συνονθύλευμα των ανθρώπων που έχει γνωρίσει, είναι όλη αυτή η μαγιά που τελικά καθορίζει τον καθένα μας. Μία ομιλία που μέσα από την αλήθεια της, επέβαλλε να ψάξουμε στο λεξικό της συνείδησής μας για τη λέξη “ξένος”.

Ο τελευταίος ομιλητής, ο καθηγητής Οικολογίας Ανδρέας Τρούμπης κάνοντας μία αναδρομή στην αέναη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, πέρασε μέσα από τα μαθηματικά, την ιστορία ακόμη και τη τέχνη για να σηματοδοτήσει τις κρίσιμες καμπές της ιστορίας. Αυτές οι καμπές που από μεγάλες κρίσεις οδηγηθήκαμε σε καθοριστικές τομές εξέλιξης της ανθρωπότητας. Με τον τρόπο αυτό κατέληγε στο σπουδαίο ερώτημα για το ποια θα είναι η επόμενη κρίσιμη καμπή και ποια η θέση του καθενός μας στην έκβαση της ιστορίας θεωρώντας αυτή είναι η πραγματική Οδύσσεια.

Το φετινό TEDxLesvos έκλεισε με τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια του χορευτικού group Stumfunkya, που χρειαζόμασταν όλοι για να ανανεώσουμε το ραντεβού μας μέχρι το επόμενο TEDx στη Λέσβο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *