Τι είδε η TEDxSter στο TEDxLesvos 2016 [μέρος τρίτο]

Ξεκίνησε το 3ο μέρος με ένα δρώμενο, από παιδιά που έφθασαν στη Λέσβο ως προσφυγάκια. Από παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, σε ένα νέο ξεκίνημα, όπου εκτός των άλλων μαθαίνουν να χορεύουν και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς! Με το ενθαρρυντικό χειροκρότημα από όλη την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, ένα πολύ συγκινητικό και ελπιδοφόρο ξεκίνημα στο προτελευταίο μέρος του φετινού TEDxLesvos!

Και αμέσως μετά ακολούθησε μια πολύ ιδιαίτερη ομιλία. Η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, συνόδευσε την Μαίη, για να κάνει την δική της ομιλία, ως σκύλος οδηγός τυφλού! Η Μαίη με τη φωνή της Ιωάννας μίλησε για τις ειδικές δεξιότητες της, που στηρίζονται στην αγάπη της για το «αφεντικό» της,  όλα τα απρόοπτα, που συναντά στους ελληνικούς δρόμους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων και τις περίεργες καταστάσεις, καθώς δανείζει την όρασή της, τα μάτια της.. Και για το πως, όπως κι εκείνη κάνει τα πάντα για την Ιωάννα, έτσι κι και η Ιωάννα, κάνει τα πάντα για εκείνη και τη στηρίζει.

Την Μαίη διαδέχθηκε η Ρεβέκκα Παιδή, για να μας μιλήσει, για Διεθνείς Σχέσεις. Για ένα… θέα που μπορεί να μοιάζει «βαρετό», επηρεάζει όμως τις ζωές όλων μας, όπως ένας μακρινός (φαινομενικά) αδιάφορος πόλεμος, επηρέασε τις ζωές και των Λέσβιων. Για τον ρόλο μας (ως χώρα) στο διεθνές περιβάλλον, για τη θέση μας, το πως την υπερασπιζόμαστε και τις ομοιότητες, που έχει ένα “Μικρό Κράτος” με μία μικρή επιχείρηση, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους. Για το πως θα έχει τον ρόλο του “Δαυίδ” απέναντι στον “Γολιάθ”, αντιλαμβανόμενοι πως success stories express δεν υπάρχουν, άλλα απαιτείται κόπος και συντονισμένη προσπάθεια από εμάς τους ίδιους και μετά να το απαιτήσουμε και από τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες μας.

Αργότερα, ευτυχώς είδαμε έστω και μέσω skype μία ομιλία που “υμνεί” τι αισθήσεις μας με τον εργοθεραπευτή Ευστράτιο Αλεξάνδρου, (που λόγω ενός προσωπικού προβλήματος δεν κατάφερε να έρθει στη Λέσβο). Μας μίλησε για την ανάγκη να λειτουργούν όλες οι αισθήσεις μας στο έπακρο για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του σύγχρονου περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα κατά την οδήγηση ή τις μεταφορές γενικότερα, σε ένα σούπερ μάρκετ ή μια μεγαλούπολη, άλλα και για την διαφορετικότητα, και το πως στον καθένα από εμάς οι αισθήσεις λειτουργούν λίγο διαφορετικά. “Υπάρχει υποκειμενικότητα στην αίσθηση της πραγματικότητα και στη πραγματικότητα των αισθήσεων”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *