Τι είδε η TEDxSter στο TEDxLesvos 2016 [μέρος δεύτερο]

“Πηνελόπη”. Πόσα πρόσωπα έχει η Πηνελόπη, η Βασίλισσα της Ιθάκης; Κάθε γυναίκα κρύβει όντως τόσα πολλά και μέσα σε ένα ολιγόλεπτο θεατρικό δρώμενο στη σκηνή εξελίχθηκε όλη Οδύσσεια της Πηνελόπης. Τρεις διαφορετικές, η στοϊκή, εκείνη που θα μπορούσε να περιμένει ακόμη πολλά πολλά χρόνια. Η σκληρή βασίλισσα εκείνη που δείχνει τον πόνο της για το πηγαιμό αλλά και τον πόνο της μοναξιάς. Η βασίλισσα μάνα, εκείνη που μεγάλωνε μόνη της το γιο της και έπρεπε να θωρακίσει το βασίλειο της. Ο Αντίνοος νεκρός, ο πόνος της Πηνελόπης. Ο Οδυσσέας επιστρέφει και ζητάει να γίνουν όλα όπως πριν… Τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί από την ερασιτεχνική ομάδα των Αστέγων.

Πρώτος ομιλητής της δεύτερης περιόδου είναι ο Γιάννης Μανδάλας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων των Mastiha shop. Ένα brandname που ακούγεται σε όλο το κόσμο πως κατακτά το κοινό του και πώς το διατηρεί; το ξεκίνημα των επιχειρήσεων έχει πολλές δυσκολίες, πολύ περισσότερο όταν ξεκινάει σε τοπικό επίπεδο και πολλώ δεν μάλλον σε νησί. Η διαφορά για να γίνεις επιτυχημένος δεν είναι μόνο το προϊόν αυτό καθεαυτό αλλά το όραμα των επιχειρηματιών από “πίσω”. Η Οδύσσεια στο κόσμο των επιχειρήσεων είναι στόχος αυτής της ομιλίας και η ουσία της κρύβεται στο ότι δεν πρέπει να βρίσκει ποτέ Ιθάκη ένας επιχειρηματίας γιατί αυτό θα σημαίνει πως ο στόχος επετεύχθη και αυτό μπορεί να “κόψει την ανάπτυξη. Ο Γιώργος Μανδάλας τονίζει πως η εξωτερίκευση της ανθρωποθυσίας στο βωμό της συλλογικότητας είναι πολύ σημαντικό κυρίως για τα τοπικά προϊόντα που αποζητούν τη θέση τους στο παγκόσμιο εμπορικό στερέωμα. μεγαλοπρεπής νίκες και υπέρτατες ήττες υπάρχουν παντού η θέληση και η βούληση μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες επιχειρηματικές συνθήκες όπως αυτές της χώρας μας.

Δεν ξέρω αν μπορώ να μεταφέρω το κλίμα από την πέμπτη ομιλία. Μία τόσο γνήσια ομιλία, μία ομιλία γεμάτη αλήθειες, γεμάτη αγάπη, γεμάτη όραμα για το πώς μπορείς να αλλάξεις όλη σου τη ζωή με μία απλή απόφαση. Ο Στέφανος (έτσι θέλουν να τον φωνάζουν) Streich, Γερμανός από το ανατολικό Βερολίνο, πωλητής 13 χρόνια, δεν είναι φιλόσοφος ούτε κάποιος επιφανής κοινωνιολόγος απλά αποφάσισε με τη γυναίκα του να αλλάξουν τα πάντα και να ζήσουν μία πιο απλή αλλά ουσιαστική ζωή. Έρχεται διακοπές στη Λέσβο αφήνουν το Βερολίνο και πλέον μένουν σε ένα μικρό χωριό τη Στύψη. Είναι ποδηλάτης μεγάλων αποστάσεων με πολλές και σημαντικές διακρίσεις όμως αυτό είναι το λιγότερο. Ο Στέφανος ανέβηκε στη σκηνή και με τα σπαστά ελληνικά του που έχουν προφορά Μυτιληνιού κέρδισε όλο το κοινό με το χιούμορ του και τη στάση ζωής του. Όταν ένας θετικός άνθρωπος εφαρμόζει στη καθημερινότητά του το τρόπο σκέψης του χωρίς καμία ιδιοτέλεια, χωρίς εγωισμό τότε τα πράγματα μπορούν να φανούν τόσο απλά και όμορφα και πέρα από αυτά που διαβάζουμε σε εξεζητημένα βιβλία φιλοσοφίας τα απλά μπορούν να γίνουν και μόνο με το να καταλάβεις τον εκνευριστικό και φασαριόζο γείτονά σου που μπορεί να έχει τα χίλια μύρια προβλήματα και αυτά απλά να είναι ο λόγος του “κακού” περιτυλίγματος που βλέπουμε. Η αλήθεια και η καλοσύνη είναι η ιδέα που αξίζει να ακουστεί σε ΟΛΟ το πλανήτη από τον Steffen Streigh,

Υπάρχουν πολλοί που είναι λάτρεις των βιβλίων ο Μάνος Ματσαγγάνης καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στήριξε όλη του την ομιλία στην αγάπη του αυτή ακριβώς. Στη μαγεία που κρύβει κάθε βιβλίο, στην αθανασία που έρχεται με κάθε ανάγνωσμα, στη φαντασία που ανοίγει παράθυρα σε νέους κόσμους. Το να ακούς από έναν καθηγητή οικονομικών την αγάπη του για κάτι τόσο θεωρητικό δημιουργεί ένα πολύ ελκυστικό κοντράστ για εμάς τους βιβλιόφιλους η υπενθύμιση όσων μας κάνουν ευτυχισμένους μέσα από προσωπικά παραδείγματα ήταν ότι ωραιότερο..

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *