Τι είδαμε και τι ακούσαμε στο ενημερωτικό TEDxLesvos pre-event

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου, στην κατάμεστη αίθουσα ΠασπARTού, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση της ομάδας του TEDxLesvos. Στόχος της ήταν η πρώτη γνωριμία με το κοινό της Μυτιλήνης και της Λέσβου άλλα και η ενημέρωση τους για το τι ετοιμάζουμε!

Οι δύο επικεφαλής της ομάδας ξεκίνησαν παρουσιάζοντας συνοπτικά την ιστορία του TED και των TEDx εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο. To μη κερδοσκοπικό συνέδριο TED ξεκίνησε το 1984 από τον Richard Saul Wurman, αντλώντας την θεματολογία του από τον χώρο της Τεχνολογίας, της Ψυχαγωγίας και του Design και εκεί παρουσιάστηκαν εφευρέσεις, που αργότερα αποτέλεσαν κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όπως το CD και το e-book. Σταδιακά η θεματολογία του διευρύνθηκε και το 2001 ανέλαβε την διοργάνωση ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός του Chris Anderson.

To 2006 δημοσιεύθηκαν οι πρώτες ομιλίες στην ιστοσελίδα του TED, το TED.com, όπου δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε χρήστη του Internet σε όποια γωνιά του πλανήτη κι αν βρίσκεται να παρακολουθήσει ομιλίες από τα συνέδρια. Σήμερα υπολογίζεται ότι 17 άνθρωποι, κάθε δευτερόλεπτο, παρακολουθούν κάποιο βίντεο του TED.

Το 2009 ξεκίνησε το πρόγραμμα TED, το οποίο δίνει την δυνατότητα σε ομάδες εθελοντών να διοργανώσουν εκδηλώσεις, στα πρότυπα των μεγάλων συνεδρίων του TED, στις πόλεις τους. Αυτό που προσφέρει στις ομάδες, είναι η άδεια να χρησιμοποιήσουν το brand, χωρίς κάποιο αντίτιμο, κανόνες και κάποιες οδηγίες. Οι ομάδες διοργάνωσης ενός TEDx δουλεύουν αυτόνομα και ανεξάρτητα από το TED. Μέχρι σήμερα, έχουν διοργανωθεί πάνω από 12000 TEDx εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα να αποτελεί σημαντικό μέρος αυτής της παγκόσμιας κοινότητας, καθώς από το ξεκίνημα του προγράμματος, έχουν πραγματοποιηθεί TEDx εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Ηράκλειο και αλλού, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν εξελιχθεί και σε θεσμό.

Το πρώτο TEDxLesvos θα πραγματοποιηθεί στην Μυτιλήνη, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015, έχοντας ως στόχο να αναδείξουμε τοπικές ιστορίες και ιδέες που αξίζει να διαδοθούν και να αφυπνίσουμε τα δημιουργικά ένστικτα των κατοίκων της Λέσβου, ενός τόπου με βαριά ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Επιπλέον επιλέξαμε το όνομα TEDxLesvos γιατί πρόθεση της ομάδας μας είναι να μην το κρατήσουμε μόνο στα όρια της Μυτιλήνης, άλλα να πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις και σε άλλα σημεία του νησιού, όπου μπορεί να υποστηριχθεί η διοργάνωση.

Μετά την παρουσίαση για το TED, το TEDx άλλα και το TEDxLesvos, μέλη της ομάδας μας ενημέρωσαν το κοινό για την χρηματοδότηση της εκδήλωσης και τις χορηγίες καθώς και για την συνεισφορά εθελοντών για την διοργάνωσή της. Συγκεκριμένα, το TEDxLesvos, όπως και κάθε TEDx εκδήλωση, είναι μη κερδοσκοπική και τα έσοδά του, που προέρχονται από τα εισιτήρια του κοινού και χορηγίες, καλύπτουν τα έξοδα της διοργάνωσης (χώρος φιλοξενίας, οπτικοακουστικός εξοπλισμός, μεταφορά και φιλοξενία ομιλητών κ.α.). Η εκδήλωση διοργανώνεται εξ ολοκλήρου από εθελοντές, οι οποίοι συνεισφέρουν με την εμπειρία, τις γνώσεις και τον χρόνο τους για την πραγματοποίηση της, χωρίς οικονομικό όφελος.

Αν επιθυμείτε να συνεισφέρετε με οποιονδήποτε τρόπο στην διοργάνωση του TEDxLesvos ή ακόμη και να μας προτείνετε ομιλητές μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας κάνοντας κλικ εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διοργάνωση, μπορείτε να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας, όπως επίσης και τα κανάλια μας στο Facebook, Twitter και Instagram.

Στην ενημερωτική εκδήλωση προβλήθηκε επίσης και το παρακάτω βίντεο, από την ομιλία της Λένας Διβάνη στο TEDxThessaloniki το 2011:

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

This slideshow requires JavaScript.

Ευχαριστούμε τις θεατρικές ομάδες ΠασπARTού & Άστεγοι, το Status Cafe και το ζαχαροπλαστείο Μια Φορά κι Ένα Γλυκό για την υποστήριξη της εκδήλωσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *