Ξεκινάει το δεύτερο μέρος και είναι πάλι με δρώμενο… Αναρωτιέσαι λοιπόν “μήπως είμαι όντως αλλού, είμαστε στη Μυτιλήνη”;
Σε αυτό το απομακρυσμένο μέρος της χώρας που ταλανίζεται από τόσα προβλήματα; η Εύα Τσούρου χορεύει και ουσιαστικά μιλάει μέσα από τις κινήσεις της και λέει μία ολόκληρη ιστορία μόνο με το σώμα… ακριβώς αυτό που έλεγε η Σουζάνα πριν, σαν τα κορίτσια της Μαρίνας Ιωαννάτου και της Βάσιας Ζάρμπαλη στην έναρξη. Ο χορός μας μιλάει, μας μιλάει τη γλώσσα του σώματος και είναι ένα λόγος δυνατός, λόγος που σε επηρεάζει.
Αυτό εννούσε ο Νικόλας στην αρχή… βιώνουμε πράγματα; Μάλλον ναι!.
Γιώργος Κόρδας, ο επιστήμονας. Πώς μιλάς στο κοινό για τον καρκίνο;
Ξεκινώντας την ομιλία από τον Ιπποκράτη, τη προσέλευση του ονόματος και τις μεταλλάξεις της νόσου, αποκαλύπτει πως μία προσωπική περιπέτεια υγείας του τον έκανε να σκεφτεί σαν ένας σύγρονος Οδυσσέας δημιουργώντας έναν Δούρειο ίππο για το σώμα μας. Με τη νανοτεχνολογία εισχωρείς στον οργανισμό και εκ των έσω πολεμάς τον όγκο. Νέες πατέντες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στην ιατρική. Έλληνας ερευνητής βρίσκει ίσως και την σοβαρότερη απάντηση απέναντι στον καρκίνο. Μπροστά στα μάτια μου στο Tedx η νανοτεχνολογία και ο εμπνευστής της.
Jane Waite, η ανθρωπίστρια.
“Πάρε το τίποτα και κάντο κάτι”. Πλημμύρες, τυφώνες, πόλεμοι, πείνα, αρρώστιες, φτώχεια. Ως αξιωματούχος του ΟΗΕ έχοντας ταξιδέψει πολύ με αποστολές δίνει το έναυσμα για το πως να σκεφτούμε διαφορετικά, πως να βρούμε λύσεις σε τόσο σημαντικά ζητήματα. Το πρόβλημα δεν λύνεται με μία κίνηση, λύνεται με συζήτηση και με στόχο να βρεθεί η ρίζα του και να σχεδιαστεί ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. Ένα βίντεο με παράδειγμα από τον Συνεταιρισμό Μεσοτόπου και η γλυκιά Jane μας εξήγησε ακριβώς αυτό. Σωστή οργάνωση, θυσίες, αποτέλεσμα.
Στράτος Καμενής, ο αναλυτής (ετών 24!!).
Δυναμικά, σοβαρά, λιτά και απέριττα αν άκουγε κανείς τον Στράτο θα πίστευε πως η κρίση θα έπρεπε να έχει εξαλειφθεί… αν μη τι άλλο από το λεξιλόγιο μας! Ένα νέο παιδί ανέλυσε παραδείγματα που θα μας έβγαζαν από τη κρίση, όχι μόνο την οικονομική αλλά και την ανθρωπιστική. Παραδείγματα από Τυνησία, Σουηδία, Μποτσουάνα…Αλλαγή, συναίνεση, κοινωνική δράση, αυτά χρειάζονται. Να ξεπεράσουμε τα όριά μας, αυτό χρειάζεται. Για να σκεφτώ… Ελλάδα… με τον Καμενή πρωθυπουργό σωζόμαστε αμέσως. #no further comment#
Κλείνοντας το δεύτερο μέρος ένα βίντεο δανεισμένο από το TED 2006.
Ο sir Κen Robinson μιλάει για το εκπαιδευτικό σύστημα. Σχεδόν 10 χρόνια πριν το βίντεο κι όμως ήταν σαν να αντικατοπτρίζει την συγχρονη πραματικότητα της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Χιουμοριστικά παραδείγματα, και εξυμνώντας την φαντασία και την δημιουργικότητα στηρίζει την θεωρεία του για κάθε αλλαγή. Ξεπερνάμε όρια, αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα και αλλάζουμε τις θεμελειώδεις αρχές του συστήματος ανανωρίζοντας τη δημιουργικότητα.
TEDxLesvos όχι στα όρια, ναι στην τόλμη και στον αυθορμητισμό.