Χειμώνας του 2016, μετά από το τέλος μια εξουθενωτικής μέρας, χαζεύοντας άσκοπα στο YouTube, άξαφνα πέφτω πάνω σε κάποια βίντεο του ΤEDx… Με καταβάλλει η περιέργεια και έτσι μπαίνω στη διαδικασία να ‘’clikάρω’’. Μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου έρχομαι αντιμέτωπη με τη προβολή ομιλιών από καθημερινούς ανθρώπους που όμως ο καθένας τους ξεχωριστά, πέρα από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους, κατόρθωσε να μου μεταδώσει τη στάση ζωής τους αλλά και τις αυτόφωτες πεποιθήσεις τους. Με χαρά ανακαλύπτω ότι διοργανώνετε και στη Λέσβο! Αυτό ήταν…. Μαγεύτηκα!
Το φετινό θέμα περιστοιχίζεται γύρω από τη έννοια του ‘’click’’… Πριν από το event ξεκινά μέσα μου, σχεδόν ασυναίσθητα η εγκεφαλική διαδικασία της ανεύρεσης του προσωπικού μου ‘’click’’ επηρεασμένο από την καθημερινότητα μου, ανυπομονώντας όμως, να βρεθώ στο μικρό θέατρο του ΦΟΜ και να διαπιστώσω η ίδια, παρακολουθώντας τις ομιλίες κατά πόσο ταυτίζονται με τα ερεθίσματα που έλαβα και εξακολουθώ να έχω ως οντότητα ενώ παράλληλα θέλω να διευρύνω το κόσμο των ‘’click’’ μου.
Επιτέλους η σημερινή μέρα καταφτάνει! Φέτος 7 ομιλητές, το γεγονός αυτό το συνδέω, ασυναίσθητα με τα 7 θαύματα του κόσμου. Τα οποία αποτελούν τα ανώτερα δείγματα της πρωτοτυπίας αλλά και της κατασκευαστικής ικανότητας δείχνοντας το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης και κάπως έτσι χαμένη στο απύθμενο σκεπτικό μου, ξεκινά η παρουσίαση των ομιλιών, οι οποίες αποτελούν τα αποψινά σύγχρονα δικά μου μικρά ‘’θαύματα’’. Κρέμομαι από τα χείλη των ομιλητών και γνωρίζω πολύ καλά ότι οι άνθρωποι αυτοί θα δώσουν πάνω στη σκηνή μια κατάθεση ψυχής…
Το σκοτάδι παύει να υπάρχει και τα φωτά της σκηνής ανάβουν. Πρώτος ομιλητής για φέτος ο Στρατής Καμάτσος. Τα συνθήματά του: ‘’αλλαγή΄΄, ‘’τόλμη΄΄ και η μετάδοση των ΄΄ηθικοπλαστικών αξιών΄΄. Ενώ παράλληλα προβάλλεται η σύζευξη της επιχειρηματικότητας με την επίτευξη των κοινωνικών αξιών αποσκοπώντας ση σωτηρία του περιβάλλοντος, δηλαδή προβάλει τον όρο ‘’κοινωνική επιχειρηματικότητα΄΄. Αν και νομικός δείχνει από νεαρή ηλικία την αλτρουιστική φύση του, αξιοποιώντας το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της προγονικής του πατρίδας την ‘’ελιά’’. Και έτσι μεταβάλλεται σε έναν επιτυχημένο ελαιοπαραγωγό, γεννώντας την επιχείρηση: Το evo3 olive farms. Βασικό του μέλημα η περιβαλλοντολογική υπόσταση του. Κατορθώνει μέσα από την αγορά ενός μπουκαλιού λάδι να επιτύχει την φύτευση δέντρων στην Αφρική. Εκτός από μια ανθρωπιστική ιδέα αποτελεί μια από τις βασικότερες επιχειρηματικές κινήσεις καθώς καταπολέμησε την ανεργία, τη παιδική εργασία και τον οργανικό αναλφαβητισμό καταρρίπτοντας την κοινωνική ανισότητα . Έδωσε γροθιά στην επικράτηση της καπιταλιστικής οικονομίας. Ο πλανήτης είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος πρέπει να διατηρήσει τη φυσική του διαύγεια, αποδεσμευμένος από την μάστιγα της κερδοσκοπίας.
Τη σκυτάλη παίρνουν η φοιτητική ομάδα R3, μια ομάδα περιβαλλοντολόγων που πρωτοτυπήσαν καθώς μέσα από τη σχεδόν νωχελική- θεόπνευστη ιδέα τους (διότι περιλαμβάνει τόσο τον κλασικό φοιτητικό καφέ και το χαρτοπαίγνιο του tichu όσο και την ερευνητική προσέγγιση του επιστημονικού κόσμου) της ΄΄πράσινης επιχειρηματικότητας΄. Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρέθηκαν στην επιστημονική έρευνα της ακαδημαϊκής κοινότητας της Γενεύης. Η ιδέα αυτή περιλαμβάνει τον αποκαλούμενο ΄΄έξυπνο κάδο’’. Ο συγκεκριμένος κάδος θα έχει τη δυνατότητα της αυτόματης πρωτοποριακής αναγνώρισης και ταξινόμησης των απορριμμάτων στοιχείο που καθιστά τη σύλληψη της ιδέας μοναδική. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους προβάλλεται έντονα το πνεύμα της ‘’ομαδικότητας’’ και του ‘’εθελοντισμού’’. Η δικής τους κοινωνική τους δράση μπορεί να κινείται με γνώμονα γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος δεν παύει όμως να έχουν ως κέντρο να έχει τον άνθρωπο και τη συντροφικότητα. Επιτυγχάνοντας το όμορφο όραμα της ‘’αξιακής δοτικότητας΄΄.
Ακολουθεί το δεκάλεπτο πρωτότυπο βίντεο ενός έφηβου κοριτσιού, περιγράφοντας τη σκληροπυρηνική πραγματικότητα των ενηλίκων, επισημαίνοντας τη διάδραση τους με τα παιδιά ώστε να επέλθει η συνεργασία και η άρση του ηλικιακού χάσματος.
Το επερχόμενο ’’ click’’ υλοποιείται από την ομιλία του Νίκου Παυλάκου, σύμβουλο Επαγγελματικού προσανατολισμού. Η αξιόλογη παρουσίαση του θα φέρει την επανάσταση στον επαγγελματικό ‘’απροσανατολισμό’’, προκαλώντας το ενδιαφέρον των γονιών αλλά ιδιαίτερα των μαθητών. Το πρώτο ‘’click’’, οι σπουδές του στο παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αποκτώντας τις πρώτες επιστημονικές του γνώσεις. Το δεύτερο ‘’click’’έγινε μέσα από την απόκτηση των εμπειρικών δεδομένων. Ένα ατυχές γεγονός ενός παιδιού που δεν χαλιναγώγησε τις φυσικές του ανάγκες και τα ‘’έκανε πάνω του΄΄….Υπήρξε η αιτία, συμβάλλοντας στη αποδέσμευσή του, από το πρώτο αντικείμενο των σπουδών του και έτσι το τρίτο ΄΄click΄΄ πραγματώνεται μέσα από την παρακολούθηση του μεταπτυχιακού στη φιλοσοφική σχολή στο τομέα της συμβουλευτικής που τελικά ήταν και ο επαγγελματικός του δρόμος. Λέξεις- κλειδιά είναι : Ακαδημαϊκή κατατάριση, η πρακτική άσκηση, ο εθελοντισμός, η αυτοπροβολή, εργασιακή εμπειρία και η αναγνώριση των αναγκών της αγοράς εργασίας. Η ορθή επιλογή του μεταπτυχιακού είναι αυτή που θα επιφέρει, την ‘’εναλλακτική καριέρα’’ του ανθρώπου. Τέλος η εφήμερη ‘’αποτυχία’’ δίνει το πρακτικό αποτέλεσμα της επαγγελματικής ζωής το φως στη προσωπικότητα του ανθρώπου.
Ένα σύντομο διάλειμμα… Το μυαλό καθαρίζει, συναναστρέφεσαι με κόσμο και προβληματίζεσαι. Σε ενημερώνουν ότι ξεκινά το δεύτερο μέρος και οι θεατές επιστρέφουν στις θέσεις του… Ξεκινά το performance της μουσικής ομάδας του πειραματικού εργαστηριακού τμήματος Αnimato. Αποτελεί μια φρέσκια ιδέα για τα μουσικά δρώμενα της Λέσβου. Μέσα από τη παρουσίαση τριών, μικρών αλλεπάλληλων παραστάσεων οι νεαροί πρωταγωνιστές μας ταξίδεψαν φαντασιακά μέσα το τραγούδι και τον χορό. ‘Ήταν μια πρωτόγνωρη, μοναδική εμπειρία!
Το ψηφιακό ‘’click’’ του Ηλία Γιαννακόπουλου. Από ένα αυτοσχέδιο παραμύθι που αφηγούνταν κάθε βράδυ στη κόρη του, ξεχνώντας τις λεπτομέρειες της μυθοπλασίας του ξεκίνησε να συνειδητοποιεί την ειδοποιός διαφορά που είχε με τη μνημονική ικανότητα των μηχανών εισάγοντας την έννοια της ‘’Μηχανικής μάθησης’’, επισημαίνοντας ότι τελικά οι μηχανές δεν λησμονούν αλλά καταγράφουν τα στοιχεία της ιδιωτικής μας ζωής. Οι ‘’μηχανές αναζήτησης’’ μέσα από την επιλαμβανόμενη διαδικασία έχουν την ικανότητα να διατηρούν τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία φυσικά και διοχετεύσαμε ηθελημένα εμείς οι ίδιοι στον ηλεκτρονικό κόσμο… Μετά από την υλοποίηση ενός δημοσιογραφικού πειράματος διαπιστώθηκε ότι οι μηχανές αναζήτησης είχαν συλλέξει με λεπτομερειακό τρόπο τη διαδικτυακή ζωή, καθώς λειτουργούν με εναλλακτικούς ‘’κώδικες΄΄ μνημοτεχνικής ικανότητας καθώς επικρατεί η ισχύ του ‘’αλγόριθμου’’. Το σοκ είναι μεγάλο… Η φαινομενικότητα των δωρεάν υπηρεσιών από τις ιδιωτικές εταιρείες καθώς και οι άμεσες οικονομικές συναλλαγές κρύβουν πίσω ανυπέρβλητους κινδύνους της απώλειας της προσωπικής ταυτότητας . Ο άνθρωπος φαίνεται να ξεχνά, η μηχανή όμως ποτέ! Η ακατάπαυστη ειλικρίνεια μαζί τους καταντά προδοτική, καταλύοντας την ουσιώδη έννοια της εμπιστοσύνης. Η άλλη ιστορική πλευρά του νομίσματος ευτυχώς είναι η θετική και ελπιδοφόρα καθώς τα παιδία μέσα από τη σωστή χρήση των τεχνολογικών μέσων, μεταδίδοντας τους παράλληλα τις ανθρωπιστικές αξίες θα λάβουν ένα υγιές τεχνολογικό κόσμο, διαιωνίζοντάς τον.
Ήρθε η ώρα του ψυχογραφικού ‘’click’’, η Τότα Δρούζα είναι η επόμενη ομιλήτρια. Κατόρθωσε να ενώσει επιτυχώς τις σπουδές της: στη Φιλολογία, Ψυχολογία και στο Θέατρο ξεκίνησε να ξεδιπλώνει το κουβάρι του δικού της ‘’click’’. Αναλύοντας τα ‘’γιατί’ της ανθρώπινης συμπεριφοράς, προβάλλοντας τη διττή τους μορφή: η ‘’επιθυμητή’’ και η ‘’ανεπιθύμητη’’ συμπεριφορά της καθημερινότητας, εστιάζοντας κυρίως στη δεύτερη καθώς καθορίζεται από μια ’’ αοριστολογία’’. Ενώ οι επιθυμητές ‘’αλλαγές’’ του ανθρώπινου βίου, αποφεύγονται να υλοποιηθούν. Μέσα από το πειραματικό παραδειγματισμό προβάλλονται συμπεράσματα, τα οποία κινούνται μέσα από την ‘’ενίσχυση΄΄ και την ‘’εξάλειψη της ενίσχυσης’΄. Δύο όροι της ψυχολογίας που διαμορφώνονται μέσα από το κοινωνικό περιβάλλον. Δηλαδή δράσεις ‘’διεκδικήσεις’’ και δράσεις ‘’ηττοπάθειας’’. Το βασικότερο παράγοντα διαδραματίζουν τα’’ ευχάριστα’’ και τα ‘’δυσάρεστα’’ συναισθήματα τα οποία προκαλούνται στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης με τους συνανθρώπους. Πως τελικά η ‘’ηθοποιία’’ συνέβαλε στο να ενδυναμώσει τη δικής της ‘’διεκδικητική’’ της συμπεριφορά; Η απάντηση είναι μία: η δημιουργικότητα αλλά και η ανεύρεσή της προσωπικότητας μέσα από την ‘’εξάλειψη’’ της μοναχικότητας της ζώντας ενέργησε καταλυτικά στη κοινωνική πραγματικότητα.
Ο τελευταίος ομιλητής για το φετινό TEDxLesvos είναι ο Αργύρης Χατζημαλλής, συντηρητής έργων τέχνης. Η έκπληξη της βραδιάς η παρουσίαση μιας αντίκας, ένα γραμμόφωνο. Το ιστορικό πλαίσιο που κρύβεται πίσω από αυτό το ‘’άψυχο’’ αντικείμενο είναι ουσιώδες, εκτός από τη συλλεκτική αξία, την αισθητική, κρύβει μέσα του, την ενέργεια και την αύρα των προγενέστερων χρηστών. Περιγράφοντας τη καθημερινή του ζωή, προβάλλοντας παράλληλα σκηνές από τον οικιακό του χώρο καταλαβαίνει κανείς τον σεβασμό του απέναντι στην παράδοση. Συνάμα όμως κατορθώνει τα σπάσει το αρρωστημένο παραδοσιακό κατεστημένο των αναχρονιστικών, στερεοτυπικών αντιλήψεων κατασκευασμένες μέσα από τις κοινωνικές εμπειρίες. Ακόμη και σήμερα, η εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την προοδευτικότητα και την ανθρωπιστική ιδεολογική εξέλιξη διαπιστώνεται πως μόνο μέσα από μέσα από τον διαρκή προσωπικό αγώνα, μπορεί κανείς να διαμορφώσει τη προσωπικότητά του, τη διαφορετικότητά του, όπως ακριβώς επιθυμεί ο ίδιος… Απασχολούμενος ακόμη και με ένα ‘’γυναικείο’’ κατά κόσμο χόμπι το πλέξιμο, καθιστώντας το τελικά μια ευχάριστη, χαλαρωτική ‘’ανδρική’’ ασχολία…
Στο τέλος της σκηνής εμφανίζεται Ο Μαρσέλος Ραλλίδης συνοδευόμενος από τρεις νεανικές παιδικές ψυχές….. Δίνοντας την υπόσχεσή τους για τη συμμετοχή τους στις μελλοντικές δραστηριότητες της ΙΔΕΑΣ αλλά και στην οργάνωση του TEDxLesvos, προάγοντας με αυτό το τρόπο τη σπουδαιότητα της εθελοντικής προσφοράς.
Επτά διαφορετικά ‘’click’’, μοναδικά, πρωτάκουστα αποτέλεσαν τη δική μου πηγή έμπνευσης… Μήπως ήρθε η ώρα της αναζήτησης του προσωπικού σας ‘’click’’; ξεκινήστε άμεσα τη δική σας αναζήτηση!