Τρεις ομιλίες για την πολιτική και την Δημοκρατία

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες της Ελλάδας καλούνται να συμμετέχουν σε μια ακόμη εκλογική διαδικασία, την τρίτη για αυτή την χρονιά. Η ομάδα του TEDxLesvos δεν θα σας πει, φυσικά, τι να ψηφίσετε, ωστόσο αναζητήσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ομιλίες στο TED σχετικά με την πολιτική και την Δημοκρατία.

Η Πία Μαντσίνι, για το πως να αναβαθμίσουμε την Δημοκρατία στην εποχή του Διαδικτύου

Η Πία Μαντσίνι και οι συνεργάτες της θέλουν να αναβαθμίσουν τη Δημοκρατία στην Αργεντινή και όχι μόνο. Μέσω της πλατφόρμας ανοικτού κώδικα, που δημιούργησαν για κινητά, θέλουν να φέρουν τους πολίτες στη νομοθετική διαδικασία, και να εκλέξουν υποψηφίους που θα ακούνε τη φωνή τους.

Η Σίλα Ελγουέρθι για το πως μπορούμε να πολεμήσουμε χωρίς βία

Η ακτιβίστρια Σίλα Ελγουέρθι σημειώνει τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε, ως έθνη και ως άτομα, για να πολεμήσουμε την ακραία βία χωρίς να χρησιμοποιούμε βία ως αντάλλαγμα. Για να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί και πώς η μη-βία λειτουργεί, ανακαλεί ιστορικούς ήρωες όπως την Ονγκ Σαν Σούι Τσι, τον Μαχάτμα Γκάντι και τον Νέλσον Μαντέλα άλλα και τις ατομικές τους φιλοσοφίες που ενδυνάμωσαν τις ειρηνικές τους διαμαρτυρίες.

H Ζαχρά Λάνγκι για τους λόγους, που δεν απέδωσε η εξέγερση της Λιβύης — και τι θα μπορούσε να γίνει

Η Ζαχρά Λάνγκι συμμετείχε στο κίνημα, που βοήθησε στην ανατροπή του Καντάφι, στη Λιβύη. Όμως, τι ακολούθησε; Στις πρώτες εκλογές, οι Λίβυοι δοκίμασαν ένα πρωτοποριακό σύστημα υποψηφίων, το λεγόμενο «zipper ballot» που εξασφάλιζε τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, εξίσου. Για μια ακόμη φορά, επικράτησαν οι ίδιες αδιέξοδες πολιτικές κυριαρχίας και αποκλεισμού. Αυτό που χρειάζεται η Λιβύη τώρα, προτείνει η Λάνγκι, είναι συνεργασία κι όχι ανταγωνισμός, συμπόνια κι όχι οργή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *