«Οδύσσειες & Ιθάκες»: Πως αποκαλύφθηκε το θέμα του TEDxLesvos 2016;

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στον Λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μάθαμε για πρώτη φορά ποιο θα είναι το θέμα του TEDxLesvos 2016. Πως, όμως, αποκαλύφθηκε το «Οδύσσειες & Ιθάκες» και η ημερομηνία της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου 2016;

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες, όταν κυκλοφόρησε η «είδηση», ότι ένας ανεκτίμητης αξίας αρχαίος πάπυρος χάθηκε από μουσείο της Μυτιλήνης. Πληροφορίες ήθελαν τους ληστές να εγκαταλείπουν την λεία τους στην περιοχή του λόφου του Πανεπιστημίου και οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να συνδράμουν στην ανεύρεση του παπύρου. Τελικά, περισσότεροι από 50 άτομα, όλων των ηλικιών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα!

Στα πρώτα δευτερόλεπτα (!!!) κιόλας της εκδήλωσης, για την παρουσίαση του θέματος, το κοινό έκπληκτο παρακολουθεί το ξεκίνημα του παιχνιδιού: οι Επιθεωρητές οδηγούν τους τέσσερις συλληφθέντες δράστες της κλοπής μπροστά στο κοινό, και από την σωματική έρευνα, που έκαναν, διαπίστωσαν πως είχαν πάνω τους στοιχεία, που θα βοηθούσαν στις έρευνες για τον χαμένο πάπυρο. Την ίδια στιγμή, μια εμφανώς… ταραγμένη επιστήμονας, ενημερώνει τους συμμετέχοντες, πως η έκθεση του παπύρου στα στοιχεία της φύσης μπορεί να οδηγήσει στην αλλοίωσή του, κι έτσι έχουν μόλις εξήντα λεπτά στη διάθεσή τους για να τον βρουν, πριν αυτός διαλυθεί!

Το κοινό χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες, με επικεφαλής έναν Επιθεωρητή ανά ομάδα, που με πρώτο στοιχείο αυτό, που βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων, ξεκινούν να λύνουν μια σειρά γρίφων. Στην πορεία συναντούν μυθικές φιγούρες, αριθμητικούς γρίφους, χάρτες, κηπουρούς που τους αρέσει η ποίηση και καλά κρυμμένα εργαλεία. Κάθε ομάδα επιστρέφει στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, με κομμάτια παπύρου, που πρέπει να συνδυαστούν κατάλληλα για να σχηματίσουν ένα σύμβολο, το γραφιστικό της φετινής διοργάνωσης του TEDxLesvos. Δεν γνωρίζουν ακόμη, όμως, το θέμα. Για να το αποκαλύψουν, θα πρέπει να “αποκωδικοποιήσουν” όλοι μαζί τις ζωγραφιές, που ανακάλυψαν στους χώρους του Πανεπιστημίου κατά την διάρκεια του παιχνιδιού: από την μια πλευρά ένα μάτι, η λέξη “Κανένας”, και άλλα σύμβολα και από την άλλη μια Κουκουβάγια, ένα τόξο, ένας αργαλειός… «Οδύσσειες & Ιθάκες»!

Όλα τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού-γρίφου σε ανοιχτό χώρο, που δημιούργησαν από κοινού οι ομάδες του TEDxLesvos και του cLOCKed, και είχε σαν στόχο να αποκαλύψει το θέμα της φετινής μας εκδήλωσης με έναν διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο! Στο τέλος του παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες πήραν εκπτωτικά κουπόνια για να παίξουν στα δωμάτια απόδρασης του cLOCKed, ενώ δέκα ακόμη τυχεροί κέρδισαν από ένα εκπτωτικό κουπόνι για να παρακολουθήσουν το TEDxLesvos στις 4 Δεκεμβρίου με έκπτωση 50% στην τιμή του εισιτηρίου, που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Οι εκπλήξεις, όμως, δεν τέλειωσαν εκεί, καθώς η Κατερίνα Γκαγκάκη, που συμμετείχε στο παιχνίδι, ήταν τόσο ενθουσιασμένη με αυτό, που ζήτησε να ξανάρθει στο TEDxLesvos τον Δεκέμβρη και μάλιστα να το παρουσιάσει! Φυσικά, δεν μπορούσαμε να πούμε όχι! Εσείς θα λείπετε;


Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Οι δράστες της κλοπής οδηγούνται (με όχι και τόσο… φιλικές διαθέσεις είναι η αλήθεια!) μπροστά στο κοινό:

1

Μια αρκετά ταραγμένη επιστήμονας (;;;) μας ενημερώνει, πως έχουμε μόλις 60 λεπτά στη διάθεσή μας για να εντοπίσουμε τον χαμένο πάπυρο:

2

Οι έρευνες ξεκινούν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Πανεπιστημίου:

3

4

5

Κατά την διάρκεια των ερευνών τους, οι συμμετέχοντες συνάντησαν ανθρώπους, που ήταν πρόθυμοι να τους βοηθήσουν, με αντάλλαγμα (τι άλλο;) την λύση ενός “λυρικού” γρίφου:

7

8

Οι ομάδες συγκεντρώθηκαν στο σημείο, απ’ όπου ξεκίνησαν, για να συνθέσουν τα κομμάτια του παπύρου και να λύσουν τον τελευταίο γρίφο, το θέμα του φετινού TEDxLesvos…

9

10

11

… το «Οδύσσειες & Ιθάκες»!

12

Εν τω μεταξύ, εκτός από το θέμα και την ημερομηνία, μάθαμε και την παρουσιάστρια της φετινής εκδήλωσης, που μάλιστα συμμετείχε στο παιχνίδι, την Κατερίνα Γκαγκάκη:

13

Μείνετε συντονισμένοι στα κανάλια μας στα social media για περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο από το pre-event και φυσικά για τις επόμενες ανακοινώσεις για το TEDxLesvos με θέμα «Οδύσσειες & Ιθάκες» στις 4 Δεκεμβρίου 2016!


Φωτογραφίες από: Κωνσταντίνο Βουγιούκα, Βάλια Μπαρμπατιώτη, Πηνελόπη Βαφειάδη, Μαρία Πανάγου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *