Γιατί να διοργανωθεί ένα TEDx στην Λέσβο;

H κατάσταση στην Ελλάδα, όπως έχει διαμορφωθεί μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, είναι ασφυκτική και ασκεί τρομακτική πίεση πάνω σε ανθρώπους που ήδη εδώ και χρόνια νιώθουν να στραγγαλίζονται αργά. Ανθρώπους με μεγάλες δυνατότητες για δημιουργία, που όμως έχουν ξεχάσει ή έχουν κουραστεί να δημιουργούν – ή δεν ξεκίνησαν ποτέ, δεν βρήκαν ποτέ την αυτοπεποίθηση, τη δύναμη, τα εργαλεία. Ανθρώπους ίσως σαν εσένα.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι που έχουν τη δύναμη να σηκώσουν τη χώρα μας – παρότι πολλοί τους ίσως να μη το συνειδητοποιούν καν. Η δημιουργία όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι ένας διαρκής πόλεμος, με πολλές μικρές μάχες. Απέναντι στον κακό μας εαυτό, ενάντια στο φόβο, κόντρα στην άγνοια, αντίθετα στην απάθεια, μέσα στο σκοτάδι του αγνώστου. Και επειδή έχουμε την ατυχία (όσο και τύχη) να ζούμε στην Ελλάδα, σε συνεχή αντιπαράθεση με λογής – λογής τεχνητά προβλήματα, από μια χώρα που όχι μόνο δεν επιβραβεύει το νέο, αλλά συχνά το φοβάται, το πολεμάει και το απομονώνει, ενώ είναι τόσο ικανή για να το φτιάξει!

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται γρήγορα οι εθελοντές του TEDxLesvos βλέπουμε το εγχείρημα αυτό σαν ένα φως. Ίσως να είναι ασθενικό, αλλά έχει τη δύναμη να αχνοδείξει έναν κάποιο δρόμο προς την έξοδο. Ένα δρόμο προς τα πάνω. Ένα δρόμο προς τη δημιουργία. Ένα δρόμο προς την ουσιαστική αισιοδοξία.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου TEDxLesvos, όσοι επιλέξουν να το παρακολουθήσουν θα έρθουν σε επαφή με ένα συμπυκνωμένο απόσταγμα εμπειριών, εκφρασμένων με αμεσότητα και ειλικρίνεια από μερικούς πραγματικά ενδιαφέροντες ανθρώπους. Θα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συζητήσουν. Να αμφισβητήσουν. Να αποδράσουν έστω για λίγο από την πεζή καθημερινότητα, συμμετέχοντας σε μια κυψέλη διαλόγου και διάδοσης αξιόλογων ιδεών.

Αν κάποιοι από τους συμμετέχοντες πάρουν φεύγοντας κάτι νέο μαζί τους, ένα μικρό σπόρο για προβληματισμό και περισσότερη θετική ή απλά διαφορετική σκέψη, αυτό θα είναι για όλους εμάς, την ομάδα του πρώτου TEDx στη Λέσβο, η μεγαλύτερη ανταμοιβή που θα μπορούμε να ελπίζουμε. Και η απόλυτη δικαίωση για όλη τη δουλειά που θα έχει απαιτηθεί προκειμένου να γίνει πράξη μια τόσο σύνθετη διοργάνωση, με τις προδιαγραφές ποιότητας που θέλουμε για τους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας.


** κείμενο από τον Νικόλα Κουρτζή, συνδιοργανωτή και υπεύθυνο του προγράμματος του TEDxLesvos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *