Από θεατής, μέλος της ομάδας του TEDxLesvos

γράφει ο Μάριος Μπαλής*

Η σχέση μου με τα TEDx και το TED ξεκινάει κάπου στο 2012, ως απλού θεατή των video στο YouTube. Αυτή η σύντομη τοποθέτηση του ομιλητή που συνήθως αφορά σε μια πρωτότυπη προσέγγιση ή ιδέα, μου προκάλεσε το αρχικό ενδιαφέρον. Σύντομα ανακάλυψα ομιλίες διαμάντια. Χαρισματικοί ομιλητές, όμορφες ιδέες, θέματα που μας απασχολούν ιδωμένα από άλλη οπτική. Έφαγα ένα μικρό «κόλλημα».

Κάποια στιγμή «έπεσα πάνω» σε μια ζωντανή μετάδοση του TEDxHeraklion πάλι στο διαδίκτυο. Εκεί συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο. Τα TEDx δεν είναι σκέτες ομιλίες. Υπάρχουν και δρώμενα. Δεν διοργανώνεται από κάποια αποστολή έμπειρων επαγγελματιών του αμερικανικού TED. Είναι εθελοντικά και διοργανώνεται από πολίτες που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία σε κάθε περιοχή.

Όταν, μάλιστα, διαπίστωσα ότι πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, άρχισαν να διοργανώνεται TEDx από τοπικές ομάδες σε διάφορες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, ζήλεψα! Ως γνήσιος γκρινιάρης, άρχισα το μαστίγωμα της αυτοκριτικής, που όλοι οι άλλοι «τι καλά που τα κάνουν», και εμείς τίποτα.

Πέρυσι το καλοκαίρι, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας σε επίπεδο Χώρας, αλλά και έντονης ανθρωπιστικής φόρτισης σε τοπικό επίπεδο, παραμονές δημοψηφίσματος, ανακοινώνεται η διοργάνωση TEDxLesvos!!! “Wow”…

Φυσικά και πήγα. Ένα Σάββατο από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Ξεφύγαμε λιγάκι. Προβληματιστήκαμε, συγκινηθήκαμε, διασκεδάσαμε,…

Και βέβαια γεννάται το ερώτημα: «τι είναι τελικά αυτό το TEDx;». Είναι ημερίδα; Είναι παράσταση; Τι είναι;

Δεν μπορεί εύκολα να δοθεί τέτοια απάντηση. Πάντως είναι σίγουρα μια ξεχωριστή «εμπειρία».

Πλέον από YouTube θεατής, είχα γίνει fan με την εμπειρία ενός ζωντανού TEDx στην πόλη μου!

Πως βρέθηκα στην ομάδα του TEDxLesvos

Προς μεγάλη μου έκπληξη ανακαλύπτω ότι δύο συνάδελφοι από την δουλειά, με τους οποίους «έχουμε τα λόγια μας», βρίσκονται στην ομάδα του TEDxLesvos. Μου δίνουν να καταλάβω ότι η «παρέα – κλίκα» δεν είναι το κλειστό σύστημα που υποψιαζόμουν!

Κάτι το δικό μου ενδιαφέρον, κάτι η προτροπή των συναδέλφων, χωρίς να το καταλάβω καλά-καλά βρέθηκα στην ομάδα του TEDxLesvos ενόψει προετοιμασίας της εκδήλωσης του 2016. Μου πρότειναν, μάλιστα, να συμμετέχω στην «ομάδα περιεχομένου», όπου πρακτικά δεν γνωρίζω κανένα άλλο μέλος. Συμβαίνει η ομάδα αυτή να έχει ανανεωθεί κατά τα δύο τρίτα, είτε από «εσωτερικές μεταγραφές» μεταξύ υποομάδων είτε με νέες εισόδους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μισά μέλη της ομάδας αυτής δεν είχαμε καμία συμμετοχή στην περσινή διοργάνωση. Στην καλύτερη περίπτωση ήμασταν θεατές. Εθελοντική δράση είναι, και ως τέτοια εμφανίζει μια δυναμική στην σύνθεσή της, γενικότερα.

Η ομάδα περιεχομένου

Δουλειά μας στην ομάδα περιεχομένου είναι, βασικά, να επιλέξουμε ομιλίες και ομιλητές προσπαθώντας κατά το δυνατό να μείνουμε πιστοί στην κεντρική προτροπή των TED που είναι η διάδοση ιδεών που «αξίζουν τον κόπο».

Από τον Φεβρουάριο, πολλές οι συναντήσεις. Πολύ το ψάξιμο. Ζητήθηκε και η συνδρομή του κοινού, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, για ιδέες ομιλητών και θεμάτων ομιλίας. Συντάχθηκαν λίστες με υποψήφιους ομιλητές. Συντάχθηκαν λίστες με πιθανά θέματα ομιλίας. Σβήστηκαν λίστες. Γράφτηκαν ξανά. Μέχρι που φτάσαμε σε μια 10άδα ονομάτων που θεωρούμε ότι μπορεί να καλύψει μια ενδιαφέρουσα γκάμα θεμάτων και που εκτιμούμε ότι θα είναι ενδιαφέροντες ως ομιλητές.

Βρισκόμαστε τώρα, λιγότερο από ένα μήνα πριν την «μεγάλη» μέρα της εκδήλωσης, σε μια κρίσιμη φάση της προετοιμασίας. Οι συναντήσεις της ομάδας πυκνώνουν. Η αγωνιά τώρα επικεντρώνεται στην καλύτερη υποστήριξη των ομιλητών. Αναζητούμε μαζί τους τις ενδιαφέρουσες πτυχές που θα κάνουν την διαφορά. Θα χρειαστεί να συζητήσουμε για εποπτικό υλικό που θα συνοδεύει τις ομιλίες. Θα υπάρξει μέχρι και σκηνοθεσία. Γενικά θα προσπαθήσουμε, η κάθε ομιλία, να έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Η ομάδα περιεχομένου, μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες, ζούμε μια μικρή Οδύσσεια στην πορεία προς μια πρόσκαιρη Ιθάκη μας, αυτή του TEDxLesvos 2016. Μια Οδύσσεια… χόμπι που όμως προσπαθούμε να υπηρετήσουμε με επαγγελματισμό!


* Ο Μάριος Μπαλής είναι επικεφαλής της ομάδας περιεχομένου, που επιμελείται το πρόγραμμα του TEDxLesvos. Αν θες κι εσύ να ζήσεις μια εμπειρία αντίστοιχη, με εκείνη που έζησε ο Μάριος πέρυσι στο TEDxLesvos 2015 δες πως μπορείς να προμηθευτείς εισιτήριο για τη φετινή διοργάνωση!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *