Ιωάννα Γκέρτσου

Συνιδρύτρια Σχολής Σκύλων - Οδηγών, Ψυχολόγος

Ποιος/α είναι


H Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, είναι ακτιβίστρια και συνιδρύτρια της σχολής σκύλων-οδηγών “Λάρα”. Είναι επίσης ψυχολόγος, ειδικευμένη στη γνωσιακή επιστήμη.

Εργάστηκε στην αλληλεπίδραση ανθρώπου/υπολογιστή στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Σήμερα, εργάζεται ως ψυχολόγος στο Γ. Ν. Παίδων “η Αγία Σοφία”. Έχει συντελέσει καθοριστικά εισάγοντας προσεγγίσεις της “κοινωνίας της πληροφορίας”, της “σχεδίασης για όλους” και της “ηλεκτρονικής προσβασιμότητας” για τους ΑμεΑ και ειδικότερα για άτομα με προβλήματα όρασης.
Το 2008, οραματίστηκε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας ΜΚΟ που ανήγαγε το θεσμό των σκύλων -οδηγών σε δωρεάν κοινωνική μέριμνα και υψηλού επιπέδου υπηρεσία προς τους ΑμεΑ.

Σήμερα η σχολή σκύλων-οδηγών “Λάρα”, είναι μια σύγχρονη ΜΚΟ που υποστηρίζεται από τον ιδιωτικό τομέα. Οι ομάδες σκύλων-οδηγών αυξάνονται και η πρόσβασή τους, προστατεύεται πλέον από το νόμο (Ν.3868/10).

Το 2013, έγινε μέλος Δ/Σ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων-Οδηγών και ήταν η κύρια εισηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ψήφιση Οδηγίας για την κατασκευή καθολικά προσβάσιμων, κυβερνητικών ιστοχώρων.

Τελευταίο άρθρο στο blog