Αργύρης Χατζημαλλής

Συντηρητής έργων τέχνης

Ποιος/α είναι


Η «συντήρηση» της διαφορετικότητας είναι ίσως αυτοσκοπός για τον Αργύρη Χατζημαλλή. Μεγαλωμένος στη Μυτιλήνη, αποφάσισε στα 18 του, όπως κάθε νέο παιδί να ανοίξει τους ορίζοντές του και να σπουδάσει στην Αθήνα αρχικά στη σχολή Βιβλιοθηκονομίας και στη συνέχεια ασχολήθηκε με σπουδές στη Συντήρηση Έργων Ζωγραφικής.

Από πολύ μικρή ηλικία συλλέγει παλαιά αντικείμενα, τα οποία δεν αποτελούν απλά συλλογή, αλλά είναι και λειτουργικά αντικείμενα. Κατάφερε να κάνει το πάθος των τελευταίων 25 χρόνων, επάγγελμα και πλέον ασχολείται με τον παραδοσιακό χορό και επαγγελματικά. Ο παραδοσιακός χορός τον ώθησε στο αναπόσπαστο κομμάτι αυτού, την παραδοσιακή φορεσιά, η οποία συνήθως ήταν χειροποίητη. Με αφορμή αυτού, ξεκίνησε όχι μόνο να μαθαίνει παραδοσιακές μορφές κεντήματος αλλά, καιτο ξεχασμένο για τους περισσότερους, αργαλειό. Γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησε προσωπικές έρευνες και συνεντεύξεις με τις τελευταίες πλέον υφάντρες και διάστρες του νησιού και παράλληλα στη συλλογή παραδοσιακών τραγουδιών, παραμυθιών, εθίμων στον κύκλο της ζωής που δυστυχώς έχουν χαθεί.

Οι ασυνήθιστες αυτές ενασχολήσεις έχουν γίνει τρόπος ζωής για τον Αργύρη και όπως υποστηρίζει και ο ίδιος ο αυτοπροσδιορισμός του. Πόσο εύκολο είναι όμως να διαφοροποιείσαι από τους υπόλοιπους και αν όντως είναι εύκολο, γιατί αξίζει να το κάνεις; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα, θα μας τα αναλύσει στο TEDxLesvos 2017.

Τελευταίο άρθρο στο blog